Villi Pohjola

Tervetuloa Hailuotoon!

Hailuoto, Perämeren suurin saari. Dyynihiekkarannat, kuohuva meri, puhtaat mäntymetsät ja jäkäliköt jatkuvat silmänkantamattomiin ja luovat saaren omalaatuisen ilmeen. Taide ja kulttuuri ovat vahva osa saaren identiteettiä. Hailuodossa on runsaasti kesäisin kulttuuritapahtumia. Hailuodon suosituimpia nähtävyyksiä on historiallinen ja edelleen toiminnassa oleva Marjaniemen majakka, jonka juurella sijaitsee myös Luotsihotelli.


Hailuoto on Perämeren saariston kansallismaisemaa ja se on alueen ainoa pysyvästi asuttu saari, johon kulku tapahtuu edelleen pääasiassa vesiteitse.  Talvella Hailuotoon pääsee kelien salliessa Suomen pisintä virallista jäätietä, jolla on mittaa noin kymmenen kilometriä. Lauttamatka saareen voi olla sekä seikkailu että rauhoittava hengähdystauko matkallasi. Hailuodosta löydät kulttuuria, kädentaitajia luomuksineen, polkuja ja kangasmetsiä, historiaa, silmänkantamattomiin rantaviivaa sekä erilaisia tapahtumia ja palvelutarjontaa ympäri vuoden.

Paras paikka majoittua Hailuodossa on historiallinen Luotsihotelli, joka sijaitsee edelleen toiminnassa olevan majakan juurella Marjaniemen päässä. Entisessä luotsiasemarakennuksessa toimiva hotelli tarjoaa hienot näkymät Perämerelle niin ravintolasta, terassilta kuin useimmista huoneistakin. Meillä on tarjolla esteettömiä majoitus- ja ravintolapalveluita. Tule ja koe saaren omaleimainen ympäristö ja tunnelma!

Autolautat Hailuotoon

Hailuoto, ferry – Arctic Lighthouse Hotel / Luotsihotelli, Wild Nordic Finland @wildnordicfinland
Kuva: Wild Nordic Finland

Autolautat liikennöivät Oulunsalon ja Hailuodon välillä jatkuvasti ja noin 25 minuuttia kestävä lauttamatka on ilmainen.

Tarkemmat aikataulut löytyvät Finferriesin sivuilta.

Käyntikohteita ja nähtävyyksiä

Arctic Lighthouse Hotel / Hailuodon panimo, Villi Pohjola / Wild Nordic Finland @wildnordicfinland
Kuva: Wild Nordic Finland

Hailuodon Panimo

Luovontie 233, Hailuoto (etäisyys hotellilta 10 km)
Tarkista tarkat aukioloajat panimon sivuilta tai Facebookista.

Hailuodon Panimo valmistaa perinteisiä saksalaistyylisiä suodattamattomia luomuoluita ilman säilöntä- ja lisäaineita. Oluen tärkein ainesosa, Hailuodon vesi, on puhdasta hiekkasuodatettua pohjavettä, joka sopii täydellisesti haastavien lagereiden valmistukseen.

Hailuodon Panimon päämäränä on vakiinnuttaa saareen oma panimo tuottamaan luomuolutta. Luonteikas, tasapainoinen ja hyvänmakuinen olut kunnioittaa saaren vettä sekä heijastaa Hailuodon luonnon puhdasta kauneutta ja harmoniaa. Ajatuksena on, että juomalla lasillisen Hailuodon olutta, ihmiset voisivat muistaa saaren ja sen luonnon kauneuden koska tahansa.

Hailuodon Panimo on ensimmäinen luomuolutpanimo Suomessa. Panimo sijaitsee Keskikylällä vanhan kyläkaupan pihapiirissä. Vanha varastorakennus on korjattu moderniksi panimoksi. Kauniit ja perinteiset 3000 litran panimolaitteistomme on valmistanut Wachsmann Brautechnik.

Historialliset kohteet

Marjaniemen majakka
Hailuodon suosituimpia nähtävyyksistä on historiallinen vuonna 1871 rakennettu Marjaniemen majakka.

Keskiniemen pooki
on Hailuodon vanhin säilynyt merimerkki ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennelma saaren pohjoisrannalla vuodelta 1858.

Hailuodon kirkko
vuodelta 1972 edustaa sotienjälkeistä modernia suomalaista kirkkorakentamista.

Struven ketjun mittauspiste
Mittauspisteellä selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla.

Museot ja galleriat

Kniivilän kotiseutumuseo ja Kniivilän tila
esittelevät perinteisiä hailuotolaisia elinkeinoja – esillä on maa- ja karjatalousvälineitä, kalastustarpeita sekä käsityökaluja ja -näytteitä.

Galleria Luoto ja Peräkamari
joissa on vaihtuvia kesänäyttelyitä. Galleriat sijaitsevat keskikylällä Kylätalo Pääkaupalla.

Hailuoto Organum

on akustiikkataiteilija Lukas Kühnen suunnittelema betoninen tilataideteos Ulkokarvossa. Organumissa voi laulaa, puhua, hiljentyä tai järjestää vaikkapa pienoiskonsertteja.

Pyöräillen Hailuodossa

Arctic Lighthouse Hotel / activities, aktiviteetit, Villi Pohjola / Wild Nordic Finland @wildnordicfinland
Kuva: Wild Nordic Finland

Tervetuloa Suomen Alankomaihin!

Hailuodossa maasto on hyvin tasaista ja helppokulkuista. Pyörä on oivallinen tapa tutustua Hailuodon maastoon. Olitpa sitten omalla pyörällä liikenteessä tai vuokrapyörällä.

Läntinen puoli saaresta on dyynistä, mutta suhkot tasaista.

Pohjoisella puolella upeat hiekkaharjut antavat mahdollisuuden “korkeisiin” paikkoihin. Moni ei uskokkaan että Hailuodossa on korkeusvaihteluita sopivalla tavalla.

Eteläinen puoli on tasaista ja tasaista. Erittäin helppokulkuista.

Itäinen puoli on hieman kosteaa, mutta silti helppokulkuista.

Vuokraa maantiepyörä Luotsihotellista ja lähde seikkailulle

Voit vuokrata pyörän vastaanotostamme joko puoleksi päiväksi tai koko päiväksi.

Hinnat pyörien vuorkaamiseen:
15 € / puolipäivää (8:30 – 14:30 tai 15:00 – 21:30)
25 € / koko päivä (8:30 – 21:30)

Miten saapua Hailuotoon?

Hailuoto sijaitsee 30 minuutin lauttamatkan päässä Oulunsalosta, jossa sijaitsee Suomen toiseksi vilkkain lentoasema, Oulu. Hailuotoon pääsee monella eri kulkuneuvolla – omalla autolla, linja-autolla, veneellä tai lentäen Oulusalon lentokentälle. Linja-autoaikataulut

Hailuodon autolautat liikennöivät Oulunsalon ja Hailuodon välillä jatkuvasti. Noin 25 minuuttia kestävä lauttamatka on ilmainen.

Hailuodon autolautat liikennöivät Oulunsalon ja Hailuodon väliä aikataulujen mukaan. Lauttamatka on ilmainen. Lautta-aikataulut

Hailuodon läpi kulkeva asfaltoidulla maantiellä on mittaa 30 km ja sen varrella on monipuolisesti erilaisia palveluja. Talvella Hailuotoon pääsee kelien salliessa Suomen pisintä virallista jäätietä, jolla on mittaa noin 10 kilometriä

Usein kysytyt kysymykset – Luotsihotelli

Hyödyllistä tietoa

Tämä osio antaa nopean katsauksen meiltä useimmiten kysyttyihin kysymyksiin ja näiden vastauksiin. Mikäli et kuitenkaan löydä vastausta täältä, otathan yhteyttä!

Matkustan perheen kanssa tai meitä on enemmän kuin kaksi. Saako huoneisiin lisävuoteita?

Huonehintamme ovat lähtökohtaisesti 1–2 hengelle ja osaan huoneistamme on mahdollista saada lisävuoteita lisämaksusta. Ilmoitathan lisävuodetarpeestasi aina etukäteen. Lisävuode 30 € / henkilö / yö. Hinta sisältää aamiaisen sekä yleisen saunavuoron.

Minulla on erikoisruokavalio. Täytyykö minun ilmoittaa siitä etukäteen?

Aamiaisella ja lounaalla tarjottavat ovat laktoosittomia ja gluteenittomia tuotteita saa pyydettäessä. Mikäli teillä on muita allergioita, keittiön henkilökunta auttaa mielellään. Ruokailevien ryhmien kohdalla kaikki allergiat ja erikoisruokavaliot on ilmoitettava aina etukäteen varausta vahvistettaessa.

Matkustan koiran kanssa, voinko majoittua hotellissa?

Kaikenlaiset nelijalkaiset perheenjäsenet ovat tervetulleita hotelliin. Lemmikkihuoneita löytyy kaikista huoneluokista varaustilanteen mukaan ja lemmikit ovat tervetulleita hotellin alimman kerroksen huoneisiin. Lemmikkihuoneista perimme siivouslisän 20 €/viipymä. Muistathan mainita lemmikistäsi varausvaiheessa, lemmikkihuoneita on rajoitetusti. Varaukset [email protected] tai verkkokaupastamme.

Pääsenkö Hailuotoon julkisilla kulkuneuvoilla?

Jos et ole saapumassa omalla autolla, pääset meille myös bussilla. Oulun joukkoliikenteen bussilinja numero 59 kulkee Oulusta Hailuotoon päivittäin. Katso sinulle sopivimmat bussivuorot täältä.

Täytyykö minun ilmoittaa, jos olen saapumassa ryhmän kanssa?

Toivotamme kaikki ryhmät tervetulleeksi vieraaksemme. Pyydämme ilmoittamaan etukäteen, jos olet saapumassa yli 10 hengen ryhmän kanssa. Näin pystymme palvelemaan kaikkia asiakkaitamme sujuvammin! Meihin saat helposti yhteyden soittamalla +358 40 1923464 tai sähköpostitse [email protected].

Minne voin jättää auton parkkiin majoittuessani Luotsihotellissa?

Hotellin välittömästä läheisyydestä löytyy tilaa pysäköidä: yleiset pysäköintipaikat löytyvät heti Marjaniemeen tultaessa oikealla tai vaihtoehtoisesti hotellin takana. Parkkipaikkoja voi saapuessa kysyä hotellin vastaanotosta. Muistathan liikenneturvallisuuden sekä jättää tarpeeksi tilaa hälytysajoneuvoille! Huomioithan, ettet pysäköi hotellin pihalla rakennusten ovien eteen tai kulkuväylille.

Voinko vierailla majakassa?

Marjaniemen majakka on Suomen pohjoisin toimiva majakka, josta matkailijat pääsevät ihastelemaan maisemia sekä majakan kiehtovaa valokoneistoa, ja tämän vuoksi majakkaan pääsee vain valtuutettujen oppaiden kanssa. Kesästä riippuen noin juhannuksesta koulujen alkuun saakka Hailuodon paikallisoppaat järjestävät päivittäin opastettuja kierroksia majakkaan. Tarkista majakan aukiolon tarkat päivämäärät ja kellonajat täältä Vuosittaisiet aukiolot päivittyvät sivulle heti niiden vahvistuessa. Muina aikoina majakkavierailut järjestyvät ryhmille tilauksesta.

Hailuotoon kuljetaan lautalla. Mitä minun on hyvä tietää lauttaliikenteestä?

Lautta on ilmainen kaikille, eikä sille voi varata paikkoja. Lauttamatka kestää noin 25 minuuttia. Matkailijat käyttävät oikeanpuoleista kaistaa, hälytysajoneuvoille sekä etuajo-oikeusluvan omaaville ajoneuvoille on erilliset, merkityt kaistat. Lautta liikennöi aikataulun mukaisesti ympäri vuoden. Paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin. Tapahtumien ja kesälomakauden aikana jonot voivat olla hetkellisesti pitkät. Lautta-aikataulut löydät täältä.

Luotsihotelli

Marjaniementie 789, 90480 Hailuoto
[email protected]
Puh. 040 192 3464

Näytä Google Mapsissa